Att köpa begagnade bilar är en smart investering. Trots att den inte är ny och orörd sparar du otroligt mycket pengar. Att köpa begagnat är generellt sätt en bra investering, men att göra en bra affär handlar bara inte om att köpa begagnade fordon i sig. Det krävs bra koll på bilen såsom pris och avtal. Här skriver jag om 6 punkter som är bra att ha i bakhuvudet om du vill köpa en begagnad bil.

  1. Det första du ska göra för att förenkla för dig själv är såklart att specificera dina krav. Vilka krav ska din bil uppfylla och vilken bil uppfyller dessa krav?
  2. När du läser en annons på internet är det väldigt viktigt att vara källkritisk. Ställ dig frågor såsom: Hur trovärdig är avsändaren? Du märker själv ifall ägaren undanhåller information. Något som är värt att leta efter är ifall annonsen visar både fördelar och nackdelar med bilen. Detta bevisar att ägaren är ärlig och vågar lyfta fram bilens brister. Bilens kostnad i annonsen är endast en av alla de kostnader som medföljer. Din totala beräkning bör ta hänsyn till fordonsskatt, försäkringskostnad, bränsleförbrukning och underhållskostnad. Detta gör att den totala kostnaden stiger en del och räknar du inte med detta kan det komma som en rejäl käftsmäll.
  3. Håll koll på fordonshistoriken, i annonser kan detta förekomma. Gör det inte det finns andra sidor där du kan ta reda på fordonsinformation med hjälp av reg-plåten. Ta reda på saker som privata ägare, mätarställning, ålder och besiktning eventuellt bildelar som måste bytas ut efter ett visst antal mil. Detta är också osynliga kostnader som inte visas eller nämns direkt i annonser.
  4. Kontakta annonsören. Att få kontakt med säljaren tidigt är bra på många sätt. Er relation börjar byggas upp och du som köpare känner efter om ett förtroende bygg upp inom dig. Saker som du bör ta nytta av är att ställa viktiga frågor, vilka som helst, som du vill ta reda på om bilen. När du fått ditt svar bedömer du hur trovärdig och seriös hen verkar. Döm aldrig för fort, kom gärna överens om ett personligt möte där du både får träffa ägaren och testa bilen. Först därefter kan du bedöma hur seriös säljaren är och hur sugen du fortfarande är på bilen.
  5. Detta för oss vidare till punkt fem som har att göra med hur du agerar på plats. Ta gärna med en vän som kan inspektera bilen med två nya ögon. Risken blir mindre att ni båda missar något. Ta god tid på dig att läsa igenom dokumenten och handlingarna. Innan du provkör bilen, se till att kolla skicket på bilens exteriör, interiör och motorhuv. Kontrollera på detaljnivå! Dvs rost, repor, säkerhetsbälten etc.
  6. Har alla tidigare punkter varit godkända är det nu dags för köpet. Du bör alltid ha tre typer av priser i bakhuvudet: ditt dröm – , ok – , och högstapris. Du ska alltid verka cool, inte visa dig vara i desperat behov av bilen utan buda ett lägre pris och låt ägaren återkomma om det passar. Förhoppningsvis har ni byggt upp en tillräckligt bra relation för att priset på bilen ska tillåtas sänkas. Förhandlingen är en viktig del, men även dokument och kontrakt är viktiga. Kontraktet innehåller avtal och villkor som gäller vid eventuella framtida problem.